Pytanie na Śniadanie

Ciasto migdałowe

Ciasto migdałowe

Składniki na jedno ciasto:

Spód: 

  • 1 jajko, 
  • 25 g cukru, 
  • mąka (około dwóch szklanek), 
  • cynamon i łyżka wody

Nadzienie: 

  • 4 jajka, 
  • 250 g cukru, 
  • 250 g zmielonych migdałów, 
  • starta skórka z cytryny, 
  • cynamon i cukier puder

Aby przygotować ciasto na spód placka należy ubić jajko z łyżką wody, cukrem i odrobiną cynamonu. Dodawać mąkę stopniowo, aż utworzy się masa, którą można wyrabiać rękami. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim spód formy uprzednio posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na nadzienie ubić jajka z cukrem i startą skórką z cytryny. Gdy zacznie się pienić, dodać zmielone migdały i cynamon. Napełnić formę tą masą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC na około 25-30 minut. Posypujemy cukrem pudrem. Gotowe

Więcej na ten temat